Verslag valtraining

Woensdag 25 oktober was de eerste valtraining in Zevenbergen. De aanvraag was ontzettend hoog en samen met de kuisvereniging Zevenbergen Langeweg zullen aankomende weken maar liefst 90 senioren een valtraining volgen via meer Moerdijk!

Om 09:30 kwamen de eerste deelnemers bij Trefpunt binnenlopen, de sfeer zat er direct goed in! De kopjes koffie en thee werden onder een goed gesprek opgedronken. Om 10:00 ging de dag van start, na een korte introductie trapte Saskia Tetteroo de training dag af met de theorie rondom het vallen. Saskia is ergotherapeut bij Tante Louise in Bergen op Zoom en krijgt tijdens haar werk vaak te maken met valincidenten.

“Hebben jullie wel eens een val incident meegemaakt? En wat was daar de oorzaak of het gevolg van?”

Vraagt Saskia als een van de eerste vragen. De vingers schieten omhoog,

“Ja, al 5 keer! Alle keren mijn polsen gebroken…”

“Ja, van de week nog. Ik was aan het wandelen in het bos met een vriendin en was zo aan het kletsen dat ik de boomwortels niet zag…”

Zo volgen er nog een aantal voorbeelden. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook de cijfers liegen er niet om!

Rachelle Rikkers

Rachelle Rikkers

Kristallaan 25C
4761 ZC Zevenbergen

Mail Rachelle

06-83527217

Maar liefst:

  • 33% van alle 65 – plussers komt jaarlijks ten val
  • 50% van alle 75 – plussers komt jaarlijks ten val
  • 60% van alle 85 – plussers komt jaarlijks ten val

Dit zorgt ervoor dat iedere 4 minuten een 65 – plusser op de SEH beland na een val, dit is een stijging van 11% ten opzichte van vorig jaar. We hebben momenteel te maken met een dubbele vergijzing, het aandeel in 85 – plussers stijgt naar verwachting komend jaar met 150%. Er is steeds minder plek in verzorging tehuizen wat ervoor zorgt dat senioren langer in een kwetsbare situatie thuis wonen. Dit alles vergroot het valgevaar!

Maar er is ook veel wat we zelf kunnen doen!

Volg valtrainingen, bespreek met thuiszorg professionals wat de val risico’s zijn en laat hun doorverwijzen naar een passend aanbod. Ben veel in beweging en behoud de spierkracht, balans door te trainen binnen bijvoorbeeld een MBvO groep! Slechts 1,5% van alle 70- plussers neemt momenteel valpreventie maatregelen, er valt dus nog veel winst te behalen!

Saskia vertelt wat de deelnemers nog meer kunnen doen binnen en buitens huis om de kans op valincidenten te verminderen!

Hierna volgt een heerlijke lunch, alles ziet er weer keurig uit dankzij Angelique!

Hierna volgt de praktijk, Arno Yagarzay geeft dit gedeelte van de training. Er worden verschillende val technieken geoefend, het belangrijkste wat aan bod komt: kin op de borst! Hiermee voorkom je hoofdletsel, een van de meest voorkomende gevolgen van een valincident!

Ook het opstaan na een val komt aan bod. Het is best intensief maar de deelnemers doen allemaal goed mee! Wanneer het even niet meer gaat kijken de deelnemers vanaf de zijkant mee, je hoort ze goed mee kijken en denken bij iedere val “ja die deed het goed!” “Oh kin meer op de borst…” ook vanaf de zijlijn krijgen de deelnemers veel mee.

De reacties zijn achteraf ontzettend positief, ook wij kijken uit naar de komende twee trainingen. Deze deelnemers zijn met een rugzakje vol nieuwe informatie en oefeningen naar huis gegaan, hopelijk is het niet nodig, maar mocht er een valincident zichzelf voordoen weten deze deelnemers wat ze moeten doen!